Wednesday, May 15, 2013

Indyk na ostro z groszkiem snow i czerwoną papryką/ Spicy turkey with snow peas and red bell pepper

I znowu indyk zagościł na naszym stole ;) Tym razem w pikantnej wersji  ze smażonymi warzywami i ryżem. Co więcej - jest to wersja odchudzona, specjalnie dla siostrzeńca mojej przyjaciólki :)
Życzę smacznego ;)
------------------------------
The turkey appeared on our table, again;) This time in a spicy version with fried vegetables and rice. What's more - it is a slimmed down version, especially for the nephew of my friend :)
Bon Appetit;)
 






Składniki
Indyk:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 małe pojedyncze piersi z indyka, pokrojone w 2,5 x 2,5 cm (ok 1x1 inch)
2 - 2,5 łyżeczki ostrego sosu/pasty chilli z czosnkiem lub cienko pokrojona ostra papryczka chilli
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
natka pietruszki, pokrojona w kawałki

Warzywa:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 i 1/2 szkl grochu snow, obrany i wymyty
1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka świeżo startego czarnego pieprzu

Ryż:
100g / 1 torebka białego ryżu

Mięso:
Na patelni podgrzać oliwę (na średnim ogniu). Dodać czosnek z cebulą i smażyć przez ok 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać indyka i smażyć ok 13 minut, mieszając od czasu do czasu. Połączyć pozostałe składniki (oprócz pietruszki) w małej miseczce i wlać sos na patelnię. Wymieszać indyka w sosie, zmniejszyć ogień i dusić ok 2 minut. Zdjąć z palnika.

Warzywa:
W drugiej patelni rozgrzać oliwę - na średnim ogniu. Dodać groch i paprykę. Smażyć ok 8 minut, mieszając łyżką. Dodać przyprawy i dalej smażyć ok 1 minuty.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać od razu po zrobieniu. Smacznego.

Inspiracje: Cooking light - magazine z moimi zmianami ;)
---------------------------------------------------------
Ingredients

Turkey:
1 tablespoon olive oil
1 small onion, cut into small cubes
4 cloves garlic, thinly sliced
2 small single turkey breast, cut into 2.5 x 2.5 cm (about 1x1 inches)
2 - 2.5 teaspoon hot sauce / chili paste with garlic or thinly sliced ​​hot chilli
2 tablespoons water
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons sweet and sour sauce
4 teaspoons of sugar cane
1 tablespoon cornstarch
parsley, cut into pieces
Vegetables:
3 tablespoons olive oil
2 and 1/2 cup snow peas, peeled and washed
1 medium red bell pepper, diced
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon freshly grated black pepper

Rice:
100g / 1 bag of white rice
Meat:
Heat the olive oil in a frying pan (over medium heat). Add garlic and onions and fry for about 2 minutes, stirring with a wooden spoon. Add the turkey and cook for about 13 minutes, stirring from time to time. Combine remaining ingredients (except parsley) in a small bowl and pour the sauce into the pan. Cover the turkey in the sauce, reduce the heat and simmer about 2 minutes. Remove the pan from the burner.

Vegetables:
In another pan, heat olive oil - over medium heat. Add the peas and peppers. Fry for about 8 minutes, stirring with a spoon. Add the spices and continue fry about 1 minute.

Cook rice according to package instructions.
Serve warm, after preparation. Enjoy your meal.

Inspiration: Cooking Light - magazine with my changes;)

No comments:

Post a Comment