Sunday, November 24, 2013

Burgerowe bułki/ Burger buns

Długo szukałam właściwego przepisu na bułki na burgery. Przeważnie używałam kupnych, ale pewnego dnia wstałam i stwierdziłam - nigdy więcej. Ty sposobem trafiłam na ten przepis. Ze względu, iż chciałam użyć bułek pszennych - trochę go zmieniłam :) Tym sposobem wyszły pyszne bułeczki na burgery ;) Bułeczki nadają się również na śniadanie :) Polecam :)
--------------------------------------------------------
I have been looking for the proper burger buns recipe so long. Mostly I used buns bought in a store, but one day I woke up and I stated - no more. In this way, I came across this recipe. I changed it a bit, because I wanted to use wheat buns :) I made delicious burgers buns ;) They can be used for breakfast :) I recommend :)
 



 
 
 
Składniki na 6 średnich bułeczek:
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
1,5 łyżeczki miodu
1 łyżeczka masła
2 jajka
2 1/4 szkl mąki pszennej uniwersalnej
1/2 łyżeczki soli
1 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka maku
 
1. Mleko, wodę, miód i masło włożyć do rondelka i podgrzać, aż masło się rozpuści. Ostudzić, ale nie całkowicie - mikstura musi być ciepła, aby po połączeniu z drożdżami wyrosło ciasto.
2. Dodać rozmącone jajko, wymieszać.
3. W między czasie, do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Wymieszać. Wlać miksturę z mlekiem.
4. Zagnieść ciasto mikserem z końcówką do zagniatania ok 5 minut, aż ciasto będzię elastyczne i odejdzie od miski.
5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Ciasto podzielić na 6 części. Uformować kule i położyć na blasze. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok 45 minut.
7. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C/ 400 stopni F.
8. Pozostałe jajko rozbełtać w miseczce i posmarować nim wyrośnięte bułki. Posypać makiem i/ lub sezamem.
9. Piec 12 minut.
 
Smacznego :)
 
 
Inspiracje: rustykalnakuchnia.blogspot.com ze zmianami
---------------------------------------------------------------
 
Ingredients for 6 medium buns:
1/2 cup milk
1/4 cup water
1.5 teaspoons honey
1 teaspoon butter
2 eggs
2 1/4 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
1 1/4 teaspoons dry yeast
1 tsp sesame seeds
1 teaspoon poppy seeds
 
1. Pour milk, water, honey and butter into a saucepan and heat until butter is melted. Cool, but not completely - it should be warm to, when combined with yeast.
2. Add lightly beaten egg and mix.
3. In the meantime, in a large bowl mix flour, salt and yeast. Pour the mixture with milk.
4. Knead the dough in stand mixer with dough hook. Knead about 5 minutes, until the dough is elastic and detaches from the bowl.
5. Line a baking sheet with parchment paper.
6. Divide the dough into 6 pieces. Shape into balls and place on baking sheet. Cover with a towel and set aside in a warm place to rise for 45 minutes.
7. Preheat the oven to 200 degrees C / 400 degrees F.
8. Beat lightly the remaining egg in a bowl and brush buns with egg mixture. Sprinkle with poppy seeds and/ or sesame seeds.
9. Bake for 12 minutes.

Enjoy :)

Inspiration: rustykalnakuchnia.blogspot.com with changes



 
Domowe pieczywo i bułki

2 comments:

  1. Nie ma najmniejszego porównania do kupnych bułek. Domowe hamburgery zasługują na towarzystwo prawdziwych, pysznych domowych bułeczek - takich jak Twoje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja niestety mam :( Na niekorzysc tych kupnych oczywiscie :))))) Ale masz racje domowe buleczki sa pycha !!!!! :)

      Delete