Po bułeczkach przyszedł czas na burgery z wołowiny ;) Specjalnie zrobione dla mojego małżonka, który uwielbia "czerwone mięso" ;) Plusem tego amerykańskiego dania jest to, iż burger jest ostry ;) Co z kolei ja bardzo lubię. Tak więc zapraszam na kolejnego burgera na moim blogu :) Smacznego :)
----------------------------------------------
After burger buns came time for beef burgers ;) I made them for my husband especially, who loves "red meat" ;) The advantage of this American dish is that the burger is spicy ;) What I really like too. So I invite you to next burger on my blog :) Enjoy :)
Składniki (na 7 średnich burgerów):
2 lb/ 0,9 kg wołowego mięsa mielonego
2 łyżeczki cajun do mięsa mielonego
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1,5 łyżeczki ostrego sosu chili z czosnkiem
1 łyżeczka ajvar
1 łyżeczka słodkiej papryki
Dodatkowo: duży pomidor, duża biała cebula, sałata, ogórek, pikantny ketchup i musztarda.
Bulki - patrz tutaj
Bulki - patrz tutaj
1. W dużej misce wymieszać 7 składników.
2. Uformować kule a nastepnie je spłaszczyć, aby stworzyć placki o preferowanej grubości.
3. Położyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ustawić kombiwar na 200 stopni C/ 400 F. Włożyć hamburgery do kombiwaru. Piec z obu stron po 6 minut.
Ps.: Hamburgery można również usmażyć na patelni lub grillu.
5. Bułki rozkroić na pół. Na dolnej części bułek ułożyć liść sałaty, 1 plasterek białek cebuli, 1 plasterek pomidora, 2 plasterki ogórków, burger, ketchup i musztardę. Przykryj drugą częścią bułek.
SMACZNEGO !!!
---------------------------------------------------
Ingredients (7 medium burgers):
2 lb/ 0.9 kg ground beef meat
2 teaspoons meat loaf mix cajun
1 teaspoon ground garlic
1 teaspoon black pepper, freshly ground
1.5 teaspoons hot chili sauce with garlic
1 teaspoon ajvar
1 teaspoon sweet paprika
Additionally: large tomato, large white onion, lettuce, cucumber, spicy ketchup and mustard.
Buns - see here.
Buns - see here.
1. Combine 7 ingredients in a large bowl.
2. Shape into balls and then flatten slightly to make patties of your preffered thickness.
3. Place on a plate, cover with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.
4. Set a halogen oven to 200 degrees C / 400 F. Place hamburgers in the halogen oven. Cook for 6 minutes on each side.
Ps.: You can fry hamburgers in a frying pan or on a grill.
5. Cut buns in half. Place the lettuce leaves on the bottom halves of buns and top with 1 slice of onion, one slice of tomato, two slices of cucamber, burger, ketchup and mustard and add the lids.
ENJOY!!!
2. Shape into balls and then flatten slightly to make patties of your preffered thickness.
3. Place on a plate, cover with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.
4. Set a halogen oven to 200 degrees C / 400 F. Place hamburgers in the halogen oven. Cook for 6 minutes on each side.
Ps.: You can fry hamburgers in a frying pan or on a grill.
5. Cut buns in half. Place the lettuce leaves on the bottom halves of buns and top with 1 slice of onion, one slice of tomato, two slices of cucamber, burger, ketchup and mustard and add the lids.
ENJOY!!!
Uwielbiam domowe burgery. Podoba mi się dodatek ajwaru.
ReplyDeleteDziekuje :) ostatnio dodaje go gdzie tylko sie da :) ale musze przyznac, ze jestem jego fanka of kilkunastu lat ;)
DeleteDomowe najlepsze! A mięso najbardziej lubię średnio wysmażone - hamburger rozpływa się wtedy w ustach :)
ReplyDeleteZgadzam sie w 100% :) ja wole dobrze wypieczone, ale malzonek jest zwolennikiem srednio wypieczonego :)
Delete