Wednesday, November 20, 2013

Rozgrzewająca zupa dyniowa/ Warming pumpkin soup

 Jakoś nie mogłam się przełamać, aby zrobić zupę z dyni... Do momentu, aż małżonek kupił za dużo dyni .... i tym sposobem powstała pierwsza w moim życiu zupa dyniowa, co więcej zakończona pełnym sukcesem. Fakt, dodałam marchewkę, ziemniaki i czerwoną cebulę, ale wyszła rewelacyjnie. Na pewno zagości w naszym domu :)
-----------------------------------
Somehow I could not bring myself to make a pumpkin soup. Until my husband bought me too much pumpkin .... and thus, the first pumpkin soup in my life was made, completed successfully. I have to admit that I added carrots, potatoes and red onions, but it is sensational. Definitely I will make it again :)





Składniki:
1 - 1,5 kg dojrzałej, obranej dyni, pokrojonej w dużą kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
2 - 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 duża czerwona cebula,pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml wody
1 łyżeczka Vegety
1 łyżeczka Ziarenka smaku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo startego

1. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek. Dodać warzywa. Smażyć ok 5-10 minut, mieszając łyżką.
2. Dodać 100 ml wody i przyprawy. Wymieszać. Przykryć garnek przykrywką i dusić ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Zdjąć przykrywkę, wymieszać zawartość i gotować kolejne 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Odstawić na bok na ok 10 minut. Zblendować. Podawać ze śmietaną.

Smacznego ;)
-------------------------------------------

Ingredients:
1 - 1.5 kg ripe, peeled pumpkin, cut into large cubes
3 medium carrots, cut into slices
2 - 3 large potatoes, diced
1 large red onion, diced
2 tablespoons olive oil
500 ml water
1 teaspoon Vegeta
1 teaspoon Ziarenka Smaku - seasoning
1 teaspoon ginger
1 teaspoon ground nutmeg
1 teaspoon ground coriander seed
1/2 teaspoon black pepper, freshly grated

1. In a large pot heat olive oil. Add the vegetables. Fry 5-10 minutes, stirring with a spoon.
2. Add 100 ml water and spices. Mix. Cover the pan with a lid and simmer about 30 minutes, stirring from time to time.
3. Remove the lid, stir and cook another 20-30 minutes, stirring from time to time.
4. Set aside for 10 minutes. Blend. Serve with sour cream.

Enjoy;)

No comments:

Post a Comment