Co byście powiedzieli na kolejne danie malezyjskie? Dzisiaj serwuje ciasteczka z kaya. Kształtem przypominają mi polskie pierogi, sposobem przygotowania trochę ciasto francuskie, ale najważniejsze, że są bardzo smakowite :)
---------------------------------------------
What would you say for another Malaysian dish? Today, I am serving kaya puffs. Their shape reminds me of Polish pierogi, way to prepare - French puff pastry, but most importantly is that they are very tasty :)
Składniki:
Dżem z kaya - patrz tu
Ciasto A
150 g/ 0,9 szkl mąki uniwersalnej
60 g niesolonego masła
30 g białego cukru
55 ml wody
Ciasto B
90 g/ 0,53 szkl mąki uniwersalnej
50 g niesolonego masła
1. Wymieszać składniki dla każdego ciasta oddzielnie. Zagnieść, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie klejące podsypać mąką. Odstawić na 5-10 minut.
2. Rozpłaszczyć ciasto A. Do środka włożyć ciasto B i zawinąć ciasto B w A. Uformować kulę.
---------------------------------------
Ingredients:
Kaya jam - see here
Dough A
150 g / 0.9 cup all-purpose flour
60 g unsalted butter
30 grams white sugar
55 ml water
Dough B
90 g / 0.53 cup all-purpose flour
50 g unsalted butter
1. For each dough, mix the ingredients and knead them until are well combined. If dough is sticky sprinkle with flour. Set aside for 5-10 minutes.
2. Flatten dough A slightly. Wrap dough B into dough A. Roll around to form a smooth ball.
3. Rozwałkować ciasto. Zawinąć na 3. Odstawić na 10 minut.
---------------------------------------
3. Roll the dough out. Fold to 3. Let it rest for 10 minutes
4. Obrócić ciasto o 90 stopni i ponownie rozwałkować bardzo cienko, na kształt prostokąta. Zawinąć w rulon.
---------------------------------------
4. Turn 90an and then roll out very thinly, into a thin sheet rectangular shape. Fold downward.
5. Podzielić ciasto na 10 równych części. Każdą część rozwałkować na owalny kształt. Napełnić nadzieniem, złożyć na pół i zawinąc palcami.
-----------------------------------------
5 .Divide the dough into 10 equal pcs. Roll each pcs out with a roller into an oval shape. Fill kaya fillings, fold in half and seal together.
6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka na blachę. Posmarować roztrzepanym jajkiem z wierzchu.
---------------------------------------
6. Line a baking sheet with parchment paper. Put cookies in the baking sheet. Brush cookies with beaten egg.
7. Piec w temperaturze 180 stopni C/ 350 stopni F przez 30 minut. Po 15 minutach wyjąć z piekarnika i posmarować ponownie roztrzepanym jajkiem. Wstawić na kolejne 15 minut do piekarnika.
Smacznego :)
Inspiracja: mysimplefood.com
--------------------------------------
7. Bake at 180 degrees C / 350 degrees F for 30 minutes. After 15 minutes, remove them from oven and brush again with beaten egg. Put then into oven for another 15 minutes.
Enjoy :)
Inspiration: mysimplefood.com
Bardzo ciekawe te ciastka :)
ReplyDeleteMi tez sie spodobaly :)
ReplyDeleteO ja Cię, ależ oryginalnie :) Cudowny i wartościowy wpis w akcji śniadaniowej :) dziękuje
ReplyDeleteDziekuje za mile slowa :)
Delete