Ostatnio byliśmy w Kanadzie (sprawy osobiste) i od czasu do czasu przyrządzałam coś dla moich urwisów - tak na szybko, aby można było coś podjeść w trakcie zwiedzania. Tym sposobem powstały te oto wytrawna ciastka ze szpinakiem - bardzo pyszne :)
Składniki:
2-3 główki szpinaku
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki z "górką" gęstego jogurtu greckiego
16 oz/ 452 g sera feta, pokruszony
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
450 g gotowego ciasta francuskiego
1. Szpinak wymyć i osuszyć. Pokroić w 1,5 cm paski.
2. Wyłożyć na patelnię z oliwą z oliwek i czosnkiem.
3. Smażyć, ciągle mieszając, aż woda prawie wyparuje.
4. Dodać przyprawy do smaku.
5. Dodać śmietanę i smażyć (mieszając) kolejne 2 minuty.
6. Dodać ser i smażyć kolejne 1/2 minuty. Odstawić na bok.
7. Ciasto francuskie podzelić na prostokąty, wykładać na środek nadzienie i zawijać na pół. Boki skleić palcami.
8. Piec zgodnie z opisem na opakowaniu ciasta (jednakże piekłam ok 35 -40 minut w tem 200 C/ 400 F - aż się zarumienią).
Smacznego ;)
2. Wyłożyć na patelnię z oliwą z oliwek i czosnkiem.
3. Smażyć, ciągle mieszając, aż woda prawie wyparuje.
4. Dodać przyprawy do smaku.
5. Dodać śmietanę i smażyć (mieszając) kolejne 2 minuty.
6. Dodać ser i smażyć kolejne 1/2 minuty. Odstawić na bok.
7. Ciasto francuskie podzelić na prostokąty, wykładać na środek nadzienie i zawijać na pół. Boki skleić palcami.
8. Piec zgodnie z opisem na opakowaniu ciasta (jednakże piekłam ok 35 -40 minut w tem 200 C/ 400 F - aż się zarumienią).
Smacznego ;)
Świetne ciastka :)
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl