Friday, December 13, 2013

Pulpeciki z kurczaka/ Chicken meatballs

Specjalnie dla mojej córeczki zrobiłam pulpeciki z kurczaka, w trochę inny sposób niż zazwyczaj, gdyż pieczone w piekarniku. Dodałam sos pomidorowo-śmietanowy oraz mozarellę. Wynik - zjadła całą porcję :)
-----------------------------------------
Especially for my daughter I made meatballs with chicken, in a different way than usual, baked in the oven. I added tomato & cream sauce and mozzarella cheese. Result - she ate the whole serving :)
 





Składniki:
2,4 lb/ 1,1 kg mielonego mięsa z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
1/2 łyżeczki czosnku kolorowego
1. Wymieszać składniki i uformować małe kulki mięsne.

Sos:
2 szkl passaty pomidorowej
1/2 szkl puree z dyni
1/2 szkl gęstej śmietany
1 łyżeczka sosu chili z czosnkiem
2 łyżeczki greckiej mieszanki do sera feta lub oregano
1 łyżeczka czosnku kolorowego
1. Wymieszać składniki na sos. Odstawić na bok

Dodatkowo:
8 oz/ 227g sera mozarella, starty na tarce

1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
2. Do żaroodpornego naczynia włożyć pulpety. Zalać sosem. Wstawić do piekarnika na 25 minut.
3. Posypać mozarellą i wstawić na kolejne 5-10 minut.

Smacznego ;)
---------------------------------------------------

Ingredients:
2.4 lb / 1.1 kg ground chicken
1 teaspoon sweet paprika
1 teaspoon seasoning for meat
1/2 teaspoon color garlic
1. Mix ingredients and form small meatballs.

Sauce:
2 cups tomato passata
1/2 cup pumpkin puree
1/2 cup sour cream
1 teaspoon chili garlic sauce
2 teaspoons mix for feta cheese or oregano
1 teaspoon color garlic
1. Mix the ingredients. Set aside

In addition:
8 oz / 227g mozzarella cheese, grated
1. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
2. Put the meatballs to a ovenproof dish. Pour sauce over. Bake for 25 minutes.
3. Sprinkle with mozzarella cheese and bake for another 5-10 minutes.
Enjoy;)

No comments:

Post a Comment