Thursday, December 12, 2013

Fajita z kurczakiem/ Chicken fajitas

Uwielbiam proste i smaczne dania. Fajita to danie tex -mex, czyli danie kuchni amerykańskiej z wpływem kuchni meksykańskiej. Każdy ma swoją wersję tego dania i o jest właśnie cudowne. Ja również mam własną wersję - ze szczypiorkiem, cebulą i czerwoną papryką :) Zapraszam
------------------------------------------------
I like simple and tasty dishes. Fajita is a Tex-Mex dish, from American cuisine influenced by Mexican cuisine. Everyone has their own version of this dish and it is just great. I also have my own version - with chives, onion and red bell pepper :) Feel free to try




Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka, bez skóry i kości
1 opakowanie pszennych tortilli typu taco (12 sztuk/ 12 oz/ 340g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża żółta cebula, pokrojona w piórka
3 czerwone papryki, pokrojona w paski
sól

Marynata:
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ostrego sosy chili z czosnkiem
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 szkl pokrojonego szczypiorku

Dodatkowo:
salsa pomidorowa
śmietana

1. Piersi z kurczaka przekroić poziomo - grubość 1/2 cala/ 1,5 cm.
2. Połączyć składniki na marynatę. Można je zblendować. Natrzeć kurczaka i odstawić na 1 h. Po tym czasie lekko posolić.
3. Podgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Wyłożyć kurczaki i smażyć na dużym ogniu z obu stron po 2 minuty. Zawinąć w folię aluminiową.
4. Do tej samej patelni dodać pozostałą oliwę z oliwek i wyłożyć cebulę i paprykę. Smażyć ok 2 minut na dużym ogniu bez mieszania. Wymieszać i ponownie smażyć ok 2 minut bez mieszania - tak aby warzywa były dobrze podsmażone, ale chrupiące.
5. W tym samym czasie podsmażyć tortille na małej patelni, 20 sekund na stronę.
6. Pokroić kurczaka w paski.
7. Na tortillę wyłożyć kurczaka, warzywa, salsę i/lub śmietanę.

Smacznego :)
--------------------------------------------------------------

Ingredients:
1 double chicken breast, skinless and boneless
1 package flour tortillas, taco style 12 (12 oz / 340g)
2 tablespoons olive oil
1 large yellow onion, sliced ​​lengthwise into strips
3 red peppers, sliced ​​into strips
salt

Marinade:
2 tablespoons lime juice
3 tablespoons olive oil
2 - 3 cloves of garlic, chopped
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon cumin
1 teaspoon spicy chili with garlic sauce
1 teaspoon sweet paprika
1/4 cup chopped chives

In addition:
tomato salsa
sour cream


1. Cut the chicken breasts horizontally - around 1/2 inch / 1.5 cm thick.
2. Combine the ingredients for the marinade. You can blend them. Rub the chicken and set aside for 1 hour . After this time, season lightly with salt.

3. Heat a frying pan with 1 tablespoon olive oil. Put chicken in and cook over high heat for 2 minutes on each side. Cover with aluminum foil.
4. Add the remaining olive oil to the same frying pan and put the onions and peppers in. Cook them undisturbed for 2 minutes on high heat. Stir and continue to cook for another 2 minutes - so that the vegetables were well-fried and crispy.
5. At the same time, fry small tortillas in a small frying pan, 20 seconds per side.
6. Sliced chicken into strips.
7. Put the chicken strips, vegetables, salsa and/or sour cream on tortillas.
Enjoy :)
 

2 comments:

  1. Wygląda baardzo podobnie do mojej ulubionej wersji, tylko my jeszcze dodajemy avokado:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musze sprawdzic Twoja wersje, gdyz zaloze sie, ze jest rowniez pyszna ;)

      Delete