Powiecie - znowu owoce morza .... A co ja mogę zrobić, że tak bardzo je lubię :) Dzisiaj odtworzyłam danie, które kiedyś jadłam: krewetki z małymi pomidorkami, czarnymi oliwkami i serem feta. Polecam serdecznie ;)
-------------------------------------------
You may say - seafood again .... I cannot help myself that I like it so much :) Today I made a dish which I ate long time ago: shrimp with grape tomatoes, black olives and feta cheese. I heartily recommend ;)
Składniki:
2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 lb/ 0,45 kg obranych dużych krewetek (mogą być już ugotowane)
1 - 1 1/2 szkl pomidorków koktailowych
25 szt dużych czarnych oliwek, podzielonych na pół (polecam oliwki kalamata)
2 1/2 łyżeczki startego oregano
czarny pieprz świeżo zmielony
4 łyżki słodkiego białego wina
2 łyżki masła, niesolonego
natka pietruszki do ozdoby
5 oz/ 144 g sera feta, pokruszonego
orzo (niekoniecznie), przygotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
------------------------------------------------------
Ingredients:
2 1/2 tablespoons olive oil
1 lb / 0.45 kg peeled large shrimp (can be cooked)
1 - 1 1/2 cups grape tomatoes
25 pcs large black olives, halved (I recommend kalamata olives)
2 1/2 teaspoons grated oregano
freshly ground black pepper
4 tablespoons sweet white wine
2 tablespoons butter, unsalted
parsley for garnishing
5 oz / 144 g feta cheese, crumbled
orzo (optional), made according to package directions
2 1/2 tablespoons olive oil
1 lb / 0.45 kg peeled large shrimp (can be cooked)
1 - 1 1/2 cups grape tomatoes
25 pcs large black olives, halved (I recommend kalamata olives)
2 1/2 teaspoons grated oregano
freshly ground black pepper
4 tablespoons sweet white wine
2 tablespoons butter, unsalted
parsley for garnishing
5 oz / 144 g feta cheese, crumbled
orzo (optional), made according to package directions
1. Podgrzać oliwę (1 łyżka) na dużej patelni na średnim ogniu.
2. Dodać krewetki i smażyć z obu stron przez ok 5 minut lub aż będą gotowe (lekko brązowe), stale mieszając.
3. Wyłożyć do miski i odstawić na bok. Trzymać w cieple.
--------------------------------------------------
1. Heat the olive oil (1 tablespoon) in a large skillet over medium-high heat.
2. Add shrimp and cook them 5 minutes on both sides or until done (lightly browned), stirring frequently.
3. Remove from pan and set aside. Keep warm.
2. Add shrimp and cook them 5 minutes on both sides or until done (lightly browned), stirring frequently.
3. Remove from pan and set aside. Keep warm.
4. Na patelnię wylać pozostałą oliwę. Dodać pomidory, oliwki, oregano, pieprz i wino. Wymieszać. Smażyć ok 4 minut, cały czas mieszając.
---------------------------------------------------
4. Heat remaining olive oli in the skillet. Add tomatoes, olives, oregano, black pepper and wine. Toss. Cook for about 4 minutes, stirring frequently.
5. Dodać masło i krewetki do warzyw. Smażyć kolejne 2 minuty, mieszając stale. Wyjąć na talerz, posypać fetą. Można podawać z orzo. Posypać pietruszką.
---------------------------------------------------
5. Add butter and shrimp to vegetables. Cook 2 minutes, stirring frequently. Remove to a plate, sprinkle with feta cheese. Serve with orzo if desired. Sprinkle with parsley.
Smacznego ;)/ Enjoy :)
uwielbiam krewetki w sałatkach!
ReplyDeleteJa tez ;) Sa po prostu przepyszne ;)
Delete