Wednesday, October 23, 2013

Pierś z kurczaka w winogronach/ Chicken breast in grapes

Kto lubi połączenia słodko - słone ten polubi to danie ;) Kurczak, słodkie winogrona, białe wino w połączeniu z kaparami i czerwoną cebulą. Brzmi zachęcająco? Zapraszam do wypróbowania ;)
-----------------------------------------------------
Who likes sweet & salty combination of flavors, will like this dish ;) Chicken, sweet grapes, white wine combined with capers and red onion. Sounds good? Feel free to try ;)
 
 

 


 
 
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka, podzielone na 4 części każda
1 łyżeczka cajun
czarny pieprz świeżo zmielony
1. Piersi z kurczaka natrzeć cajun i posypać pieprzem z obu stron. Odstawić  na bok na minimum 1h.
 
1/2 szklanka wody
1/2 łyżeczki Vegeta
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szkl białego słodkiego wina
1 duża czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
1 szkl przekrojonych na pół winogron bez pestek
1 - 1,5 łyżki kaparów
1 - 1,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka posiekanej pietruszki
 
1. Wodę zagotować z Vegetą. Odstawić na bok.
2. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać oliwę, podgrzać. Do patelni przełożyć kurczaka. Smażyć ok 4-5 minut na stronę (ostatnie 2 minuty na stronę smażę na dużym ogniu). Przenieść do dużej miski i przykryć folią aluminiową.
3. W tym samym czasie, rozgrzać średnią patelnię z 1 łyżką oliwy. Dodać cebulę. Smażyć ok 6-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając.
4. Na dużą patelnię wylać wodę z vegetą i wino. Dodać usmażoną cebulę, winogrona, kapary, skórkę z cytryny i pietruszkę. Wymieszać. Gotowac ok 2 minut. Przełożyć kurczaka na patelnię i smażyć kolejne 1-2 minuty, polewając  sosem.
 
Smacznego :)
-----------------------------------------------
 
Ingredients:
3 single chicken breasts, each divided into 4 parts
1 teaspoon Cajun
freshly ground black pepper
1. Rub chicken breasts with cajun and sprinkle with black o each side. Set aside for at least 1 hour.
 
1/2 cup water
1/2 teaspoon Vegeta
2 tablespoons olive oil
1/2 cup sweet white wine
1 large red onion, cut into half-slices
1 cup halved seedless grapes
1 - 1.5 tablespoons capers
1 - 1.5 tsp grated lemon zest
1 tablespoon chopped parsley
 
1. Bring to boil water with Vegeta. Set aside.
2. Heat a large frying pan over medium heat. Add olive oil and heat up. Add chicken to the pan. Cook about 4-5 minutes on each side (the last 2 minutes per side I fry over high heat). Transfer to a large bowl and cover with aluminum foil.
3. At the same time, heat a medium frying pan with 1 tablespoon of olive oil. Add the onion. Fry for about 6-7 minutes over medium heat, stirring constantly.
4.  Add water with Vegeta and wine to large frying pan. Add fried onions, grapes, capers, lemon zest and parsley. Mix. Cook about 2 minutes. Transfer chicken breasts to the pan and cook another 1-2 minutes, pouring the sauce over chicken breasts.

Enjoy :)
 

2 comments:

  1. Ja jestem zachwycona! Ale pewnie w rodzince byliby mniej bo nie każdy lubi połączenia mięs i owoców (wiem, szaleni). ;))

    ReplyDelete