Tuesday, January 22, 2013

Sernik z białą czekoladą i dżemem truskawkowym/ White chocolate strawberry swirl cheesecake

Stwierdziłam, iż dzisiaj zrobię coś z białego sera :P Znalazłam świetny amerykański przepis na sernik i oto wynik mojej pracy ;P
--------------------------------------
I decided that today I will do something with cream cheese: P I found a great recipe for American cheesecake and this is the result of my work: P



 




 
A oto przepis:
Składniki:
2 opakowania (8 oz/ 226,8 g każde)białego serka Philadelphia (Cream cheese)
1/2 kubka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
3 oz (85,05g) białej czekolady - rozpuszczonej
170,1 g (6 oz) ciemnej części z ciasteczek Oreo
3 łyżek dżemu/ marmolady truskawkowej
 
Przygotowanie:
Biały ser ubić (mikserem) z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodać jajka i nadal ubijać, do momentu, aż się dobrze połączą.  Wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą.
Ciasteczka Oreo pokruszyć i umieścić je na wysmarowanej maslem blachę (tak aby dół i boki były przykryte ciasteczkiem i tworzyły grubość ok 1/3 cm.
wymieszaną masę serową wylać do blach opruszonej ciasteczkami Oreo.
Dżem/ marmoladę truskawkową rozpuścić: w mikrofali - 30s lub w garnku na ogniu.
Na sernik nanosić kropki z dźemu/ marmolady tuskawkowej, a następnie podziubać kropki nożem (dla bardziej estetycznego efektu). Piec ok 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C (350 stopni F). Wystudzić. Włożyć do lodówki na min 3 h lub na całą noc.
--------------------------------
 
Ingredients:
2 pkg (8 oz each) Philadelphia Cream Cheese
1/2 cup sugar
1/2 tsp vanilla extract
2 eggs
3 squares Baker`s Premium White Baking Chocolate or another 3 oz white chocolate 
1 Oreo Pie Crust (6 oz) or dark part of Oreo cookies (6 oz)
3 Tbsp strewberry preserves
 
Preperation:
Preheat oven to 350 F. Beat cream cheese, sugar and vanilla extract with electric mixer until well blended. Add eggs and still mix. Stir in white chocolate. Pour into crust
Microwave  strewberry preserves on high 30 sec (until melted). Dot top of cheescake with small spoonfuls of streeberry preserves. Bake 35-40 min. Cool. Refrigerate 3 hours or overnight.

 

 

No comments:

Post a Comment