Friday, January 18, 2013

Maślane ciasteczka o smaku czekoladowym/ Butter cookies with chocolate

W dniu wczorajszym naszła mnie ochota na upieczenie małych ciasteczek o smaku czekoladowym. Przygotowania nie trwały długo - jakieś 10-15 minut, pieczenie kolejne 15 minut, ale rezultat zaskakujący i .... jak pyszny ;P
-----------------------------------------------
Yesterday, I felt that it was time to bake little cakes with chocolate flavor. Preparations did not take  so long - only 10-15 minutes, baking additional 15 minutes, but the result was surprising.... are so delicious.

 

 
 
Przepis na ok 40 szt
250 g masła
250 g cukru
kilka kropli esencji waniliowej
2 jajka
440 g mąki
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 łyżka nutelli
do przybrania bakalie, owoce kandyzowane etc
do posypania cukier puder, lub zabarwiony etc. (ja nie posypuje, gdyż same w sobie są słodkie)

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wysmarowac kilka blach masłem. Masło i cukier utrzeć w misce, dodać jajka i esencję waniliową - wymieszać. Dodać mąkę i sól - wymieszać. Na końcu dodać kakao i nutellę - uformować wałek i przełożyć do wyciskacza - wyciskać na blachę. Przed pieczeniem ozdobić bakaliami (jeśli ktoś lubi). Piec 12- 15 minut, aż się zarumienią. Gorące można posypać cukrem.
 
-------------------------------------------------------
Recipe for about 40 cookies

250 g of unsalted butter
250 g of white sugar
a few drops of vanilla extract
2 eggs
440 g of flour
pinch of salt
2 tbsp of cocoa
1 tbsp of Nutella
 raisins, candied fruits, etc.
powdered or colored sugar etc.. (I do not sprinkled because they are sweet)
Preparation:
Preheat the oven to 180 C/ 350 F. Grease some butter plates. Whip the butter and sugar in a bowl, add the eggs and vanilla extract - mix until blended. Add flour and salt - mix all until blended. Finally, add cocoa and nutella - form a roll and put into cookies press - press into the baking tray. Before baking, decorate with nuts and raisins (if you like). Bake about 12 - 15 minutes. Hot cookies you can sprinkle with sugar.
 

No comments:

Post a Comment