Sunday, January 27, 2013

Bigos/ Bigos

Kilka tygodni temu, na targu Amiszy, odkrylam swietna kiszona kapuste - w Stanach nie jest to proste ... Nie jest ona tak popularna jak w Polsce ;(
Zastanawialam sie co moge z niej zrobic. Surowki sa znakomite, ale ja chcialam zrobic cos czego jeszcze nie robilam ... i tak wpadlam na pomysl zrobienia bigosu z przepisu mojej mamy - gdyz tylko taki mi smakuje :P Mamus - dziekuje :P
---------------------------------------
A few weeks ago, when I was on the Amish farmers maket, I discovered great sauerkraut - in the U.S. it is not so easy ... It is not as popular as in Poland ;(  
I was wondering what to do of it. Salads are great, but I wanted to do something I have never done before ... and so I got the idea to make "bigos" from my mom's recipe - because only her bigos i love :) Mom - thank you: P




Przepis:
1 kg kiszonej kapusty
2 kg mięsa (m.in.: karkówka, kiełbasa, boczek wędzony, schab, żeberka, wołowina, udka z kurczaka)
Suszone grzyby (20 dag)
Przyprawy: pieprz, sól, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do mięsa
5 łyżek koncentratu pomidorowego
 
Mięso przyprawić, zalać wodą i gotować przez 1 godzinę w szybkowarze.
Kapustę wraz z grzybami i kminkiem gotować przez 3 h. Dodać mięso oraz przyprawy i dusić przez kolejne 2-3 godziny na wolnym ogniu. Czynnośc można powtarzać przez kolejne 2-3 dni - im dłużej jest gotowane tym jest lepsze :P
 
Smacznego :P
 
----------------------------------
Recipe:

1 kg of sauerkraut2 kg of meat (such as pork, sausage, bacon, pork, ribs, beef, chicken legs)
Dried mushrooms (200 grams)
Spices: pepper, salt, cumin, bay leaf, allspice, spices for meat
5 Tbsp of tomato conentrate

Spiced meat pour water and cook about 1 hour in a pressure cooker. Sauerkraut with mushrooms and cumin cook about 3 hours. Add meat and spices and cook about the next 2-3 hours on low heat. Process can be repeated in the next 2-3 days.

Enjoy: P
 

No comments:

Post a Comment