To moje ulubione danie :) Fakt, jest trochę kaloryczne, ale od czasu do czasu warto je zrobić. Szczególnie, gdy oczekuję gości. Serdecznie polecam.
Składniki:
4 garści bezglutenowych nachos
4-5 szt mięsa z kurczaka z udek bez kości lub ok 3lb/ 1,5 kg mielonej wołowiny
przyprawa do mięsa Dar natury
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
słodka papryka
1/2- 1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki
czarne oliwki, pokrojone w krążki
1/2 szt dużej żółtej cebuli, pokrojonej w paski
2 małe czerwone papryki, pokrojone w paski
12 oz ostrego żółtego sera, startego na grubych oczkach
świeża kolendra (garść), drobno posiekana
czarna fasola lub pasta z fasoli
dodatkowo: śmietana, salsa pomidorowa, guacamole etc.
oliwa z oliwek
1. Mięso pokroić w drobne paski (w przypadku kurczaka), posypać przyprawami i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia usmażyć na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek - tak, aby nie było czerwone. Zdjąć z ognia. Odsedzić.
2. Cebulę zeszklić na patelni, dodać paprykę i smażyć ok 5 minut na małym ogniu.
3. Żaroodporne naczynie lub blachę do ciiastek nasmarować oliwą i wyłożyć warstwami:
- nachos
- mięso
- cebulę z papryką
- oliwki
- fasolę lub zrobić kropki z pasty
- kolendrę
- żółty ser
PS. Czynność możnna powtórzyć - w zależności co lubimy.
4. Piekarnik nagrzać do 425 stopni F/ 220 stopni C. Piec ok 5-10 minut.
5. Podawać z sosem, salsą, śmietaną etc. na ciepło. Danie również można polać salsą lub sosem.
Smacznego ;)
i wersja z mielonym mięsem wołowym
Pysznie i kolorowo. Bardzo mi się podoba to co przygotowałaś :)
ReplyDeleteWesołych Świąt. Radosnych i miłego wypoczynku w gronie najbliższych :)