Tuesday, December 2, 2014

Kurczak w cieście francuskim

Dzisiaj mój ulubiony kurczak, tym razem w cieście francuskim ;) Niestety znalezienie prawdziwego ciasta francuskiego w USA graniczy z cudem, więc musiałam zadowolić się ciastem francuskim na croissant`y. Pomimo mojego sceptyzmu do tego ciasta, danie wyszło przepyszne ;)
 




Składniki:
2-3 opakowania ciasta francuskiego/ ciasta na croissants
3 pojedyncze piersi z kurczaka, każda pokrojona na 3 części (9 szt w sumie)
słodka papryka, sól, czarny pieprz, oregano
12 plasterków żółtego sera

1. Piersi z kurczaka wypłukać i każdą podzielić na 3 części. Obtoczyć w przyprawach, odstawić na 1h.
2. Ciasto francuskie podzielić na 9 części i jeśli konieczne - rozwałkować. Wykładać każdy kawałek piersi z kurczaka na ciasto i włożyć ser żółty w  środek. Zawinąć i zalepić.
3. Piekarnik ustawić na 200 stopni C/ 400 stopni F i piec ok 35- 40 minut na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Podawać z gotowanymi warzywami.

Ps. Gdy po 10 minutach ciasto się zarumieni - całośc przykryć folią aluminiową.

Smacznego :)


1 comment:

  1. bardzo fajny pomysł : ) kurczak wygląda pysznie, aż chciało by się rozkroić i zjeść ; )

    ReplyDelete