Friday, October 3, 2014

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Knedle to pewnego rodzaju pierogi wypełnione owocami. Najczęściej wypełniane są śliwkami i truskawkami, ale spotkałam się również z innymi owocami. Jest to tradycyjna słodka potrawa, którą można odnaleźć w kuchni czeskiej, polskiej, słoweńskiej, chorwackiej, bośniackiej i serbskiej. Dzisiaj podaje przepis na knedle ze świeżymi śliwkami. Uwielbiam ich smak, szczególnie gdy jestem daleko od kraju ... Okazuje się, że moja córeczka też  jest ich smakoszem :) Ze względu na alergię - wersja bezglutenowa, ale może być też bezmleczna ;)
 





 

Składniki:
6 dużych ziemniaków (ok 13 cm długości), ugotowanych w lekko osolonej wodzie
mąka ziemniaczana
1 jajko
30 dużych śliwek
2 -3 łyżki ksylitolu
sól

1. Wydrylowane śliwki posypać ksylitolem. Odstawić na bok na min 2 h.
2. Ziemniaki, po ugotowaniu, ostudzić i przecisnąć przez maszynkę - bardzo dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Dodać jajko i ponowne wymieszać.
3. Włożyć do miski i wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i odłożyć na talerz. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać do miski odłożone ziemniaki.
4. Wyrobić ciasto. Z ciasta lepić kule, rozpłaszczać i do każdej wkładać po 1 śliwce. Owijać śliwki w cieście tworząc kule.
5. W garnku zagotować ok 1,5 - 2 l wody z 1 łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzucać knedle (podzielić na partie). Gotować ok 2-3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
6. Podawać z zblendowanymi borówkami (lub innymi owocami), jogurtem lub śmietaną.

Smacznego ;)

5 comments:

  1. Ciekawy pomysł, że mąki pszennej :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  2. Dawno nie jadłam knedli ze śliwkami... a to taki pyszne. :)

    ReplyDelete
  3. Mniam pyszności, takie kluchy ta ja rozumiem. Chętnie bym taką skubnęła :D

    ReplyDelete
  4. mniam pyszności :) aż nabrałam smaku na knedle :)

    ReplyDelete
  5. Chyba każdy lubi knedle - ja uwielbiam. Są pyszne ;)

    ReplyDelete