Dzisiaj przygotowałam również przepis na dżem ze słodkich czereśni. Ważne, aby były bardzo słodkie, gdyż w innym razie wymagają dodania czegoś słodkiego: czekolady, ksylitolu lub stewii. Najprostszy jaki można zrobić - bez żadnych dodatkowych wzbogacanych smaków. Pychotka ;)
Słodkie czereśnie - ilość uzależniona od ilości słoików, jaką chcecie otrzymać
1. Dzień 1: Czereśnie włożyć do dużego garnka i wstawić na palnik i gotować na małym ogniu przez 2,5 h, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i odstawić na noc.
2. Dzień 2: Wstawić na palnik i gotować na małym ogniu przez 1 h, mieszając aby się nie przypaliły. Wyłączyć palnik i odstawić na bok, aż do ostygnięcia. Wstawić na palnik i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i odstawić na noc.
3. Dzień 3: Wstawić na palnik i gotować na małym ogniu przez 1 h, mieszając, aby się nie przypaliły. Wyłączyć palnik. Wyłożyć do wyparzonych słoików, zawekować i zapasteryzować w piekarniku (120C/ 250F przez 30 minut).
Ps. Jeśli trzeciego dnia dżem nie jest gęsty to powtórzyć proces.
Jak wygotować słoiki? Umieścić słoiki w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Umieść pokrywki w osobnym garnku z gorącą wodą. Zostawić słoiki i wieczka w wodzie, aż będą gotowe do wekowania.
Smacznego :)
Jakie pracowite, ale na pewno pyszne :)
ReplyDeleteOj pyszny ten dżem musi być :)
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl