Podczas pobytu rodziców w USA, chcieliśmy zrobić mojej mamie niespodziankę. 15 sierpnia obchodziła urodziny, więc zorganizowaliśmy jej małe przyjęcie z balonami, kwiatamii i wielkim tortem czekoladowo-czereśniowym ;) W sumie najwięcej radości sprawiliśmy mojej córci, ale i tak było warto to przygotować ;) Smaczności :)
Składniki:
Ciasto na 20 cm tortownice (temperatura pokojowa):
100 g gorzkiej czekolady (min 70%), posiekanej
100 g mlecznej czekolady
200 g niesolonego masła
250 ml mleka (ja użyłam bez laktozy)
3 jajka
2/3 szkl drobnego jasnego brązowego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1/2 szkl kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru kawowego
1. Do średniego garnka wlać mleko i dodać masło. Wstawić na mały ogień. Podgrzewać do roztopienia masła. Dodać czekolady i mieszać, aż się roztopi. Po otrzymaniu gładkiego sosu czekoladowego - lekko przestudzić.
2. W średniej misce połączyć mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
3. W dużej misce połączyć sos czekoladowy i jajka. Dodać cukier i wymieszać do połączenia. Dodać mieszankę z mąką, likier kawowy i wymieszać, aż się połączą.
4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C/ 300 stopni F.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do każdej z formy i wyrównać.
6. Piec ok 50 minut- 1 h lub to tzw "suchego patyczka". Ostudzić.
Krem:
500 g serka mascarpone
10 łyżek nutelli
4 łyżki likieru kawowego
1. Składniki wymieszać, aż masa będzie gładka.
Dodatkowo:
czereśnie bez pestek + z pestkami na wierzch
wiórki kokosowe
Ogólne wskazówki:
1. Ciasto podzielić na 3 równe części. Położyć pierwszą część ciasta czekoladowego na paterze.
2. Posmarować kremem z mascarpone i nutellą. Wyłożyć czereśniami.
3. Przykryć kolejnym ciastem.
4. Posmarować kremem z mascarpone i nutellą. Wyłożyć czereśniami.
5. Przykryć kolejnym ciastem.
6. Rozprowadzić krem na górze i po bokach ciasta.
7. Boki pokryć wiórkami, górę ciasta - czereśniami z pestkami.
Smacznego :)
2. Posmarować kremem z mascarpone i nutellą. Wyłożyć czereśniami.
3. Przykryć kolejnym ciastem.
4. Posmarować kremem z mascarpone i nutellą. Wyłożyć czereśniami.
5. Przykryć kolejnym ciastem.
6. Rozprowadzić krem na górze i po bokach ciasta.
7. Boki pokryć wiórkami, górę ciasta - czereśniami z pestkami.
Smacznego :)
świetny post :)
ReplyDeletePozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wygląda obłędnie. Czekolada, czereśnie... ummm, pychota. Zjadłabym taką porcję :)
ReplyDeleteCudny :) Mama musiała być zachwycona :)
ReplyDeleteBardzo piękny tort!
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl