Saturday, February 23, 2013

Kotlet mielony/ Polish meat ball

Ze wgledu na fakt, iż dzisiaj jest sobota i bardzo dużo rzeczy do zrobienia - miałam czas jedynie na bardzo szybkie danie z kuchni polskiej - kotlety mielone. Mięso jak zwykle pochodzi z targu Amiszy, a pozostałe składniki są pod ręką w każdej kuchni. Przepis otrzymałam  od mojej mamy :P
--------------------------------
Considering the fact that today is Saturday and a lot of things to do - I had time only for a quick meal from Polish cuisine - meat balls. Meat, as usual, I bought on the Amish market, the other ingredients are in every kitchen. Of course, it is my mom`s recipe : P





Składniki:
1 kg mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej oraz bułka do obtoczenia kotletów
max 5 łyżek mleka
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej
pieprz, sól,
przyprawa do mięsa
 
Cebule pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodać wyciśniety czosnek. Całość smażyć do zeszklenia i ostudzić. 3 łyżki bułki tartej wymieszać z mlekiem - tak aby nie była zbita (bułka powinna wchłonąć mleko). Mięso przełożyć do miski i wymieszać z cebulą, czosnkiem, bułką z mlekiem - masa powinna  być jednolita. Dodać przyprawy do smaku. Z masy mięsnej formować kule. Oprószyć je bułką tartą. Całość podsmażyć na patelni z obu stron, aż mięso się przyrumieni. Podawać z ziemniakami lub chlebem.
-------------------------------------
 Ingredients:
1 kg ground meat
3 tablespoons bread crumbs and to sprinkle the meat
up to 5 tablespoons milk
2 onions
3 cloves of garlic
oil
pepper and salt,
spice for meat

Dice the onions and put on the hot pan with oil. Add crushed garlic. Cook until tender and cool. 3 tablespoons bread crumbs mixed with milk - so that was not too thick (bread should absorb the milk). Meat put into a bowl and mix with onion, garlic, bread with milk until well combined. Add the spices. Shape into balls. Sprinkle it with breadcrumbs. Fry in a pan on both sides until the meat is browned. Serve with potatoes or bread.
 
 
 

No comments:

Post a Comment