Po długim weekendzie i pobycie w Waszyngtonie czas na coś słodkiego - Comber. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy ;p Jak do niego trafił - nie wiadomo. Najważniejsze, że nasączony alkoholem jest wręcz przepyszny ... Smacznego
---------------------------------------------
After a long weekend and staying in Washington DC, it's time for something sweet - the Comber. The recipe comes from my mother's notebook :p How did she get it? - I do not know. The most important - this cake soaked with alcohol is delicious ... Bon appetit
1,5 szkl mąki pszennej
25 dag margaryny
1,5 szkl cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody przegotowanej
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić w rondelku i gotować przez 5 minut. Odlać 1/2 szklanki masy kakaowej (na polewę). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i doładnie wymieszać. Dodać ubite białka i wymieszać.
Piec 50-55 minut w 180 C.
Do pojemnika wlać 0,5 litra herbaty ( przygotowanej z 2 saszetek), 0,5 szklanki spirytusu lub innego alkoholu i trochę cytryny. Całość wymieszać. Nasączyć ciasto. Na wierzch wylać polewę z 1/2 szklanki.
------------------------------------
Ingredients:
1.5 cup flour
25 dkg margarine
1.5 cup sugar
3 eggs
3 tablespoons of cocoa
2 teaspoons baking powder
4 tablespoons of boiled water
Margarine, sugar, cocoa and water dissolve in a pan and boil for 5 minutes. Pour off about 1/2 cup of cocoa (for topping). Separate the egg whites from the yolk. Egg whites beat stiff. Add flour, cocoa, baking powder, egg yolks and mix until well combined. Add beaten egg whites and mix. Bake for 50-55 minutes at 180 C.Pour into a container about 0.5 liters of tea (prepared with 2 sachets), 0.5 glasses of spirits or other alcohol and a little lemon. Mix. Soak the cake. Pour glaze on top with 1/2 cup.
No comments:
Post a Comment