I się zaczęło .... Zachcianki ciążowe dają o sobie znać ;) Gdy któregoś dnia zobaczyłam pięknie wyglądające jagodzianki, stwierdziłam, iż sama muszę je zrobić. Tym razem skorzystałam z przepisu na kotlet.tv ( z małymi zmianami), gdyż wyglądały one smakowicie. Jednakże niedługo zrobię je z przepisu mojej mamy :) Ze względu na fakt, iż w moich okolicach nie ma jagód i musiałabym po nie jechać minimum 2h w jedną stronę - prezentuję pyszne borówianki :) Smacznego !!!
Składniki na 8 szt:
350 g mąki pszennej + do podsypywania
8,5 g suszonych drożdży
160 ml mleka bez laktozy (lekko ciepłe)
1 duże jajko
1 łyżka i 1 łyżeczka oleju
4 łyżki cukru białego
szczypta soli
1 opakowane cukru waniliowego (9 g/ 0,32oz)
200 g borówek
2 łyżki białego cukru
1 jajko do smarowania borówianek
1. Mąkę, drożdże, mleko, jajko, olej, 4 łyżki cukru oraz sól wymieszać w dużej misce.
2. Wyrabiać ciasto przez kolejne 8-10 minut, aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto się klei do rąk podsypać mąką.
3. Odstawić przykrytą ściereczką miskę w ciepłe miejsce na 1h.
4. W małej misce wymieszać borówki i 2 łyżki cukru.
5. Podzielić casto na 8 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć.
6. Dodawać na środek borówki i zlepiać w torebki. Formować kulki. Odstawić na ok 50-60 minut w ciepłym miejscu.
7. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach C/ 350 stopniach F przez ok 14-17 minut.
Smacznego :)
Jak pysznie wyglądają. I tyle nadzienia! Mniam, mniam. Borówianki :) Świetna nazwa :)
ReplyDeleteJakie śliczne! Wspaniałe :)
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl
ale cudne. i jakie musiały być pyszne!
ReplyDelete