Thursday, January 16, 2014

Gryczane burgery/ Buckwheat burgers

Dawno nie zrobiłam dania wegetariańskiego .... Przeszukałam mój kajecik i znalazłam przepis mojej mamy na burgery z kaszy gryczanej. Trochę obawiałam się jego smaku, ale po dodaniu ostrego sera, stwierdzam, iż naprawdę wyszły rewelacyjnie. Może trochę za ostre dla dzieci, chyba, że do dania dodanie zostanie zwykły ser. Smacznego :)
------------------------------------
I have not made any vegetarian dish for a while .... I searched through my notebook and found my mom`s recipe for buckwheat burgers. I was a little afraid of their flavor, but after adding spicy cheese, I have to say that they really taste great. They may be too spicy for children unless You add plain cheese instead. Enjoy :)





Składniki:
1 torebka (100g) kaszy gryczanej
8 oz/ 226g sera cheddar z chrzanem lub innego sera, starty na tarce
2 jajka
1/4 - 1/2 szkl bułki tartej
1 łyżeczka suchej bazyli
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

Dodatkowo:
1 jajko, rozbełtane z 1/2 łyżeczki pieprzu
bułka tarta

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
2. W dużej misce wymieszać ser, kaszę, 2 jajka, 1/4 szkl bułki tartej, pieprz, czosnek i bazylię. Jeśli mikstura nadal będzie lepka - dodać bułkę.
3. Uformować kule a nastepnie je spłaszczyć, aby stworzyć placki o preferowanej grubości.
4. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce.
5. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z obu stron.
6. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub piecczarkowym.

Smacznego :)
-----------------------------------
Ingredients:
1 bag (100g) buckwheat
8 oz / 226g horseradish cheddar cheese or other cheese, grated
2 eggs
1/4 - 1/2 cup bread crumbs
1 tsp dry basil
1/2 teaspoon garlic powder
1/2 teaspoon black pepper, freshly ground

Additionally:
1 egg, lightly beaten with 1/2 teaspoon pepper
bread crumbs

1. Prepare buckwheat according to package directions. Allow to cool.
2. In a large bowl combine cheese, buckwheat, 1/4 cup bread crumbs, black pepper, garlic and basil. If the mixture is still sticky, add bread crumbs.
3. Shape into balls and then flatten slightly to make patties of your preffered thickness.
4. Coat in the egg and then in bread crumbs.
5. Fry in hot pan with olive oil on both sides.
6. Serve warm with tomato sauce or mushroom sauce.

Enjoy :)

4 comments:

  1. Fajne :) Ja ostatnio robiłam placki z kaszy gryczanej. Pierwszy raz miałam okazję je jeść i całkiem mi smakowały :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje :) Plackow jeszcze nie jadlam ;) Trzeba to nadrobic :)

      Delete