Thursday, May 2, 2013

Pierogi ze szpinakiem i fetą/ Polish pierogi with spinach and feta cheese

Zrobiłam swoje ulubione pierogi - ze szpinakiem i serem feta. Nie ma co się rozpisywać. Są przepyszne :) Serdecznie polecam
--------------------------------------
I made my favorite dish: pierogi with spinach and feta cheese. They are delicious :) Highly recommended








 
Składniki:
 
Ciasto - patrz Ciasto na pierogi
 
Farsz:
1  łyżka masła
3 duże pęczki świeżego szpinaku
2 łyżki śmietany kremówki
226 g sera fety, pokruszonego
4 ząbki czosnku, wyciśnięty lub drobno pokrojony
pieprz świeżo zmielony
 
Wymyć szpinak, wysuszyć, pokroić na cienkie paski. Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak i czosnek. Smażyć, aż zmniejszy swoją objętość i woda wyparuje. Mieszać od czasu do czasu. Dodać śmietanę i pieprz - smażyć kolejne 5 minut. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić na bok, dodać ser feta.
Dalsze kroki wykonywać zgodnie z zasadami opisanymi w Ciasto na pierogi.
Podawać ze  śmietaną bądź  jogurtem naturalnym.
 
Smacznego
----------------------------
Ingredients:
Cake - see Dough for pierogi


Stuffing:
1 tablespoon butter, unsalted
3 large bunches fresh spinach
2 tablespoons sour cream
226 g feta cheese, crumbled
4 cloves garlic, minced or finely chopped
freshly ground pepper

Wash spinach, dried, cut into thin strips. Heat butter in a frying pan, add the spinach and garlic. Cook until reduced its volume and the water evaporates. Stir occasionally. Add sour cream and pepper - cook another 5 minutes. Stir occasionally. Set aside, add the feta cheese.

Next steps according to directions described in Dough for polish dumplings/pierogi.

Serve with sour cream or plain yoghurt.
Bon appetite
 

No comments:

Post a Comment