Saturday, May 18, 2013

Dakos

Wzięło mnie na wspomnienia .... Kreta - cudowna wyspa :) A jedzenie ... rozmarzyłam się. I właśnie dlatego, proponuje małą przekąskę na początek - dakos czyli sucharek z pomidorami, serem fetą i czarnymi oliwkami  ;)
-----------------------------------
Time for memories .... Crete - wonderful island :) And the food ... just a dream. And that is why I proposed a small snack at the beginning - dakos: rusk with tomato, feta cheese and  black olives ;)
 



 
Składniki na 1 bułkę/ 2 sucharki:
8 łyżeczek przegotowanej wody
1 pomidor, obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę i rozgnieciony widelcem lub starty na tarce na dużych oczkach (razem z sokiem)
60- 80 g ser feta, pokruszony
12 czarnych oliwek bez pestek
1/2 łyżeczki oregano
sól, świeżo starty czarny pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek
 
W przypadku bułek: najlepiej ciemne, bez dodatków: rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (350 F). Bułkę przekroić na pół i wstawić na 10 minut do piekarnika. Wyjąć.
 
Dalsze kroki w przypadku bułki/ sucharów:
Polać wodą - po 4 łyżeczki na 1 kromkę. Położyć pomidora wraz z sokiem, a nastepnie pokruszony ser feta. Na wierzch ułożyć oliwki. Całość polać oliwą - po 1 łyżeczce na 1 kromkę. Posypać oregano i przyprawami. Smacznego :)
-----------------------------------
Ingredients for 1 bread roll / 2 rusks:
8 tablespoons of boiled water
1 tomato, peeled, cut into small cubes and crushed with a fork or grated on the large mesh (with juice)
60 - 80 g feta cheese, crumbled
12 pitted black olives
1/2 teaspoon oregano
salt and freshly grated black pepper
2 teaspoons olive oil

For bread rolls (preferably dark, without additives): Preheat oven to 180 degrees C (350 F). Cut the roll in half and put them in the oven for 10 minutes. Take out.

Further steps for bread rolls / rusks:
Pour water - 4 teaspoons per 1 slice. Place tomatoes with juice, then crushed feta cheese. Put olives on the top. Pour olive oil - 1 teaspoon per 1 slice. Sprinkle with oregano and spices. Enjoy :)
 

2 comments: