Thursday, April 4, 2013

Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i pieprzem/ Whole grain bread with oatmeal and black pepper

Co byście powiedzieli na wymieszanie smaków - chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi i czarnym pieprzem .... Dla mnie super :)
--------------------------------------
What would you say to mix flavors - whole grain bread with oatmeal and black pepper ....
Cool for me :)
 
 


 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka platków owsianych (drobnych)
2 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki czarnego pieprzu (swieżo zmielony)
500 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Wymieszać w misce mąkę, płatki, drożdże, sól i pieprz. Dodać wodę. Wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Formę na chleb wysmarować oliwą. Umieścić ciasto w formie i zakryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2h. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Zdjąć folię i wstawić do piekarnika na ok 40 minut.

------------------------------------
Ingredients:
2 cups of whole wheat flour
1 cup oatmeal (small)
2 tsp instant yeast
1.5 teaspoons of salt
2 teaspoons black pepper (freshly ground)
500 ml of warm water (not hot)
1 Tbsp olive oil
Mix in a bowl the flour, oatmeal, yeast, salt and pepper. Add the water. Mix until well combined. Grease bread pan with olive oil. Place the dough in a mold and cover with plastic foil. Set aside to rise in a warm place for about 2 hours. Preheat oven to 220 degrees C. Remove the foil and put in the oven for about 40 minutes.

No comments:

Post a Comment